Battlefield 1: Game Review (PS4 / XBOX One)

Een afbeelding van Battlefeld 1 waarin een vlammenwerpen de gronden verwoest met zijn vlammen.

First Person Shooters zijn, hoewel ontzettend vermakelijk, regelmatig eentonig en weinig aangrijpend. Laten we ook eerlijk wezen: het grootste doel van shooter games bestaat voornamelijk uit het afknallen van andere spelers. Ik moet dan ook eerlijk bekennen dat ik met deze instelling Battlefield 1 kocht.

Tot mijn ontdekking werd ik echter compleet verrast.

Battlefield 1: een creatie van EA Digital Solutions en DICE en opvolger van eerdere succesgames, zoals Battlefield Hardline en Battlefield 4.

De verwachtingen van fans waren hoog, dus de druk was aanwezig. Zeker omdat groot rivaal Call of Duty het nieuwe spel ‘Advanced Warfare’ op de markt zou brengen. Het is natuurlijk ook riskant om met een oorlog game af te wijken van de futuristische game trend. Toch?

Als storyline liefhebber smacht ik naar die goosebumps, naar een game die mij raakt. Waarin epische gamemuziek aanwezig is die vergelijkbaar is met de meesterwerken van Hans Zimmer. Een game die mij meesleept naar een andere wereld terwijl ik aan de ontbijt tafel zit, met een verhaal dat mij nog dagen achtervolgd. Dat is EA en DICE heel goed gelukt.

“Behind every gunsight is a human being. We are those people.”

Battlefield 1 brengt de speler terug naar de jaren 1914-1918. The Great War, oftewel de Eerste Wereldoorlog, betekent voor velen niet meer dan leerstof voor hun geschiedenis-tentamen. Het is moeilijk om voor te stellen hoe 8,500,000 mensen het leven verloren. Je was er immers zelf niet bij. Het was echter een verschrikkelijke, wrede en meedogenloze oorlog; en Battlefield 1 weerspiegelt dat heel goed.

Battlefield_1_Game_Review_Adventure_Gaming

De oorlogsverhalen van de echte soldaten.

De storyline van Battlefield 1 wordt gevormd door zes (waargebeurde) verhalen verspreid over de wereld. Elk verhaal draait daarbij om één soldaat, zoals de handlanger van Lawrence of Arabia (de legende van het Midden-Oostenof een nieuweling bij de beruchte Britse Mark V-tank ‘Black Bess‘.

Tijdens het spelen van een verhaal ontwikkel je al snel een band met het personage. Al die soldaten zijn immers slechts doodgewone mannen. Je bekijkt de wereld vanuit hun ogen en vecht samen om te overleven. Meestal is dit met maar één doel, namelijk thuiskomen in vrede.

Tijdens het spelen ervaar je ook de gruwel van deze oorlog. Kameraden die het niet overleven, soldaten die voor je neus worden opgeblazen, overal vuur en bloed. Het is net levensecht.

Een battlefield 1 storyline afbeelding met de soldaat van het verhaal Through Mud and Blood die geschockeerd zijn bloederige handen aanschouwt in het verwoeste landschap.

Elk verhaal bevat ook allen een andere speelwijze. Zo ervaar je tanks, gevechtsvliegtuigen, sentry’s, cavalry (paard met zwaard), vlammenwerpers en nog veel meer vette gameplay.

De speelomgevingen worden daarbij goed afgewisseld, zodat de spelers verschillende kanten van The Great War ervaren. Zo zie je op de onderstaande afbeelding hoe je met een vliegtuig een enorme zeppelin moet neerhalen. De zeer goede graphics maken het daarbij een onvergetelijke ervaring.

Een screenshot van Battlefield 1 Gameplay waarin een gevechtsvliegtuig een enorme zeppelin aanvalt in de Eerste Wereldoorlog.

Battlefield 1: Online Gameplay

Naast de indrukwekkende War Stories van Battlefield 1 is ook de online gameplay adembenemend. De graphics zijn echt fantastisch doorgevoerd in de wilde oorlogsvelden. Hoewel de gameplay in het begin zeker wennen is, vooral wanneer je de Call of Duty gameplay gewend bent, stoort dit echter niet.

De bewegingen zijn wel sneller, je hebt meer kogels nodig om een andere speler te doden en sniper-rifles vereisen meestal twee schoten (tenzij je een headshot maakt of de ander al gewond is). Toch maakt dit Battlefield 1 uniek. Doordat je minder snel doodgaat is de uitdaging groter, vereist het meer skills en ervaar je natuurlijk ook meer speeltijd om van de game te genieten.

Battlefield_1_online_gameplay_review

De Battlefield 1 Online Multiplayer Maps zijn daarbij ook sterk verschillend. Zo heb je maps die perfect zijn voor de sniper liefhebbers onder ons, maar ook maps waarin je los kunt gaan met een shotgun. De maps die je te zien krijgt zijn daarbij ook afhankelijk van welke game mode je speelt. In Team Deathmatch zijn ze bijvoorbeeld relatief kleiner, terwijl de maps bij de andere game modes heel groot zijn.

Daarbij zijn er ook verschillende classes beschikbaar, namelijk Assault, Medic, Support en Scout, die ieder andere wapens, functies en looks bezitten.

Battlefield 1: Online Multiplayer Game Modes

Qua online game-modes is er een variërend aanbod beschikbaar. Hierbij is er bij de ontwikkeling aan elk soort speler gedacht. Voor al deze game modes zal ik hieronder een korte uitleg geven.

Team Deathmatch: Het team team dat het snelst 75 kills binnenhaalt wint.

Conquest: In Conquest moet je verschillende gebieden veroveren met jouw team. Dit is met de aanwezigheid van tanks, gevechtsvliegtuigen en pantserwagens.

Domination: Gelijkwaardig aan Conquest, maar zonder de toevoeging van voertuigen. Het is dus staand leger tegen staand leger.

Rush: Bij Rush heb je een aanvallend team en een verdedigend team. Indien je het aanvallende team bent, is het doel om twee vijandelijke locaties over te nemen. Het verdedigde team moet deze twee locaties uiteraard verdedigen, zodat deze niet worden overgenomen.

Een foto van Battlefield 1 online gameplay van War Pigeons waarin een soldaat in het bos een duif omhoog laat vliegen.

War Pigeons: In War Pigeons wordt er op een willekeurige locatie een duiventil geplaatst. Het doel van beide teams is om de duif te veroveren en naar een open plek te brengen. Vanaf deze plek kan er een bericht worden gestuurd naar het hoofdkwartier, die vervolgens een artillerie op de vijandige positie loslaat. Het team die dit voor het eerst voor elkaar krijgt wint het gevecht.

Battlefield_1_Online_Multiplayer_Review_Operations

Operations:  Dit is persoonlijk mijn favoriete game modes van Battlefield 1. Operations geeft echt dat ultieme oorlogsgevoel. De uitslag van elk gevecht is daarbij van invloed op de volgende, aangezien dit bepaalt of je doorgaat naar de volgende map of niet. Operations wordt gespeeld met 40 of 64 spelers, waardoor het een echt slagveld betreft. In deze Battlefield 1 game modus zijn alle voertuigen aanwezig, waaronder tanks, gevechtsvliegtuigen, zeppelins, treinen, pantserwagens en cavalry.

Net as bij War Pigeons is er een aanvallend en een verdedigend team. Het aanvallende team moet over verschillende slagvelden 2 à 3 vlaggen veroveren. Wanneer zij de meerderheid van de slagvelden winnen, gaan alle spelers door naar de volgende map. Het verdedigende team moet, naast de vlaggen verdedigen, totaal 200 soldaten over elk slagveld doden om het gevecht te winnen.

Battlefield_1_Game_Review_Maps

Battlefield 1 Game Review: Conclusie

Battlefield 1 is een echte aanrader. Zowel op het gebied van storyline als op online gameplay is deze game voortreffelijk en uniek. Indien je normaal van de Open World of Adventure Games bent is deze ook ongetwijfeld een aankoop waard. De War Stories zorgen ervoor dat jij The Great War door eigen ogen ervaart, aangevuld met epische gamemuziek tijdens de online en offline-gevechten.

Doordat de online gameplay ook zo vermakelijk en gevarieerd is, zitten er veel speeluren op je te wachten. Wanneer je het zat bent om door tanks opgeblazen te worden, spring je gewoon over naar een andere game mode. Wil je toch liever met jouw gevechtsvliegtuig bommen loslaten op het slagveld, dan spring je wederom over naar een andere game mode. Zo hebben EA en DICE aan ieder soort speler gedacht.

De meeste games liggen na het uitspelen gauw weer in de kast. Battlefield 1 blijft echter in het hoofd zitten. Het verveelt niet, zelfs niet na een paar maanden. Het is riskant om af te wijken van de futuristische trend, toch? Wrong, het was een geniale beslissing.

Sta jij straks ook aan onze zijde in het slagveld?

Klik hier om Battlefield 1 te bestellen via Bol.com >>

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>